torsdag 5 januari 2017

Kikärtsflatbtöd




Tankar om bröd och bak utan vetemjöl

Nu har jag provat att baka två sorters kesobröd. Den ena med en massa frön i och det andra utan.
Jag gillar det senare bäst.  På fyra dagar har jag tappat 2 kg i vikt, bara genom att äta lågkolhydratskost. 

Så här kan en dag se ut:
Frukost: Valio naturell yoghurt, frysta hallon. Kaffe med en liten skvätt mjölk. Kesobröd med frön med Bregott och ost.

Lunch: grönkål, purjolök, pinjenötter, örtkeso, rökt lax. 
Alternativt grönkål, purjolök, pinjenötter, örtkeso, eller fetaoströran, kyckling i örtmarinad.

Middag: Kelda soppa med ett kokt ägg, kesobröd med Bregott och ost.
Alternativt: kycklinggryta, se recept. Med sjögräsnudlar.

Jag har tom unnat mig en cappuccino med mellanmjölk. Och jag har ätit lite hallomiost på kvällen om jag känt mig sugen på nåt.

Kesobröd utan frön

Det här brödet fluffigt och saftigt. Man känner en liten smak av kokos. Kan tänka mig att baka denna som en efterätt också. Att man lägger på lite frysta hallon och kanske ringlar lite honung.
Jag hade brödet i ugnen ca 13 min. Ska prova att byta ut kosokmjölet till soyamjöl, kanske hälften soyamjöl och hälften bovetemjöl.  Men nöjd med ett så här bra alternativ till ett vanligt bröd bakat på vete.




3 ägg
1/2 liten burk keso (125 gram)
Knappt 1 dl (5 msk) kokosnötmjöl
1 msk fiberhusk
4 msk bovetemjöl
3 tsk bakpulver
2 msk deodoriserat smält kokosfett (kan uteslutas)
1 nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop de torra ingredienserna, mixa därefter ägg och keso med enstavmixer.Det går bra att bara vispa ihop allt men då kommer du få hela keso i brödet.
Platta ut degen på bakpappersklädd plåt med en lätt fuktad hand så du får en sconesliknande deg platta.

Delar i fyra delar (20 x 20 cm). Strö gärna lite vallmofrön på.
Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Skär sedan i lagom stora bitar.
Prova gärna att rosta brödet.

Om man vill: Variera gärn genom att lägga till 1/2 dl hackade hasselnötter samt 1/2 dl solroskärnor, alternativt 1 dl av andra blandade nötter och fröer som du har hemma.
Jag provade med solroskärnor och lite flingsalt.

onsdag 4 januari 2017

Kycklinggryta med lime, ingefära och kokosmjölk

1 kg färsk kycklingfilé
Kokossmör
1 gul lök
1 lime
1-2 tsk sambalolek
1 liten broccoli 
Salladsärtor
Ingefära 3x1 cm
1 burk Kokosmjölk
(Koriander)

Skiva upp kycklingfilén och stek i kokossmör skär löken klyftor och lägg i grytan. Krydda med salt och peppar.Stek kycklingbitarna tills de är genomstekta.
Ha i sambal olek
Pressa över limen
Häll i kokosmjölk lite i taget.

Låt grytan puttra på svag värme i ca 20-30 min.
Lägg i broccoli och salladsärtor koka 5-10 min beroende hur krispiga grönsaker du vill ha.

Klipp koriander över om du gillar det.


söndag 1 januari 2017

Nytt år nya tag

Jag körde LCHF i 6 månader sist. Kände att jag mådde jättebra. Magen, lederna men hur mår egentligen mina blodkärl? Blev lite rädd av all grädde och smör. Jag gick över till Dukan men jag tyckte det blev för enformigt. Men nu tänker jag prova igen LCHF, fast utan så mycket feta mejeriprodukter. Jag ska prova med med vegetariska alternativ.

Hittade en lista som kan vara en bra grund att starta med att ha hemma.

Ägg 
Avokado
Broccoli
Blomkål
Bladspenat
Kokosgrädde Santa Maria i tetra pak.
Makrill i tomatsås
Fisk, fågel, kött, skaldjur
Krossade tomater
Olivolja
Kokosnötter
Kokosmjöl
Kokosfett
Mandelsmör
Makadamianötter
Mandelmjöl
Fiberhusk
Solrosfrön 
Pumpafrön
Linfrö
Sesamfrö